skip to Main Content

KATHELIJN VAN DONGEN

Ik ben mede-oprichter van LokaalZes. Ik heb ruime ervaring als zangdocent. Binnen LokaalZes verzorg ik de Vocal Coaching sessies. Dit is geschikt voor de professionele zanger, vergevorderde zanger of beginner die dieper will ingaan op de verbinding tussen stem, adem en lijf. Hiervoor gelden andere tarieven dan de reguliere zanglestarieven binnen LokaalZes.

Boek nu je afspraak bij Kathelijn
Ik ben zangeres en vocal coach in hart en nieren. Ik geloof in de verbindende kracht van muziek, stem en lijf. Mijn hele leven luister ik allerlei muziek variërend van pop, musical, rock tot klassiek. De liefde voor muziek was er altijd al.  Na mijn studie Nederlands Recht afgerond te hebben, ging ik werken als jurist. Toen kwam ik erachter dat ik mijn passie achterna wilde gaan. Het was NU of nooit en ik ben toen Solozang gaan studeren. De mooie gedichten en prachtige melodieën, namen me tijdens mijn studie mee op een muzikale en persoonlijke reis die tot op de dag van vandaag nog voortduurt en mij nog steeds plezier geeft.

Op dit moment werk ik als hoofdvakdocent Zang aan de opleiding Klassiek Muziektheater bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg . Daar geef ik studenten zangles vanuit het principe: Leer zo goed en gezond mogelijk zingen en vindt uit wat bij jou past. Waar wil jij je aan verbinden en waar ga jij van stralen?

Tijdens mijn zangstudie Solozang leerde ik dat er nogal wat nodig is om die mooie gedichten en prachtige melodieën te vertolken. Je hebt veel overgave en technische beheersing nodig. Net als bij autorijden, heb je soms ook bijzondere stuurvaardigheden nodig, denk maar aan je auto die in een slip raakt, dan stuur je wel even anders.

Dat geldt ook wanneer je een goede zanger of zangeres wilt worden. Dat ontdekte ik nà dat ik mijn studie had afgerond. Veel kilometers maken, zorgt dat je in verschillende situaties ook kunt rijden, je leert bij. Maar wat als je je auto veel gebruikt,  dan is hij soms niet meer zo goed “uitgebalanceerd”, en dan is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om nog veilig te rijden. Het is zo ook met het zingen. Het is onontbeerlijk om het te doen, maar ook om goed voor jezelf te zorgen, jezelf te accepteren en mee te nemen in je groeiproces.

Met alleen beheersing van je stem, ben je er nog niet. De kunst is om jezelf te kennen, te accepteren en te beheersen. Dan kun je je overgeven aan de prachtige muziek die er in elk genre bestaat. Zolang je niet werkelijk met je hele zelf gaat zingen, blijft het iets puur technisch en zing je niet écht. Door je zingende zelf te ontdekken en te leren kennen kun je iets van jezelf in de muziek stoppen en dat maakt jouw performance uniek ongeacht welk genre je zingt.

Voor meer informatie over mij als zangeres, check www.kathelijnvandongen.com

"Bij iedere zangles merk ik dat ik als zangeres groei en dat ik vooral ook als persoon groei. Ik merk dat ik, door het geluid echt van binnen te laten komen, een soort spiegel voorgehouden krijg. In die spiegel kan ik ook zien wat ik als mens nog te groeien heb. Kathelijn weet iedere keer weer in alle zachtheid en verbinding, net dát stukje aan te raken wat mijn aandacht verdient."

Yvonne

"Kathelijn is een 'outstanding' zangdocente: ze geeft heel precieze aanwijzingen die effect hebben en dat doet ze op een heel aangename manier. Ik leer elke les veel bij en dat maakt elke les voor mij een feestje."
Jef

"Kathelijn geeft veel meer dan zangtechniek. Ik bereik door haar manier van benaderen de essentie van mijn stem en de essentie van mijzelf."

Back To Top