skip to Main Content

KATHELIJN VAN DONGEN

Kathelijn van Dongen

Heel mijn leven zing ik al. En mijn hele leven luister ik allerlei muziek variërend van pop, musical, rock tot klassiek. Mijn liefde voor muziek was er altijd al.  Na mijn studie Nederlands Recht afgerond te hebben, ging ik werken als jurist. Toen kwam ik erachter dat ik mijn passie achterna wilde gaan. Het was NU of nooit en ik ben toen zang gaan studeren. De mooie gedichten en prachtige melodieën, namen me tijdens mijn studie mee op een muzikale en persoonlijke reis die tot op de dag van vandaag nog voortduurt en mij nog steeds plezier geeft.

Tijdens mijn zangstudie Klassiek Solozang, die ik in 2010 afgerond heb, leerde ik dat er nogal wat nodig is om die mooie gedichten en prachtige melodieën te vertolken. Je hebt veel technische beheersing nodig. Net als bij autorijden, heb je soms bijzondere stuurvaardigheden nodig, denk maar aan je auto die in een slip raakt, dan stuur je wel even anders.

Om een goede chauffeur te worden, is er ook meer nodig dan alleen een rijbewijs. Dat geldt ook wanneer je een goede zanger of zangeres wilt worden. Dat ontdekte ik nà dat ik mijn studie had afgerond. Veel kilometers maken, zorgt dat je in verschillende situaties ook kunt rijden, je leert bij. Maar wat als je je auto veel gebruikt,  dan is hij soms niet meer zo goed “uitgebalanceerd”, en dan is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om nog veilig te rijden. Het is zo ook met het zingen. Het is onontbeerlijk om het te doen en ook jezelf aan te kijken en mee te nemen, te onderhouden in je groeiproces.

Met alleen beheersing van je stem, ben je er nog niet. De kunst is om jezelf te kennen en te beheersen. Zolang je niet werkelijk met je hele zelf gaat zingen, blijft het iets puur technisch en zing je niet écht. Door jezelf te ontdekken en te leren kennen kun je iets van jezelf in de muziek stoppen en dat maakt jouw performance uniek ongeacht welk genre je zingt.

Op dit moment werk ik als hoofdvakdocent Zang aan de opleiding Klassiek Muziektheater bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg . Daar geef ik studenten zangles vanuit het principe: Leer zo goed en gezond mogelijk zingen en vindt uit wat bij jou past. Waar wil jij je aan verbinden en waar ga jij van stralen?  Om dat te helpen ontdekken, het blijft uiteindelijk JOUW reis heb ik de ZES-Methode ontwikkeld.

De ZES-Methode

Naast mijn lespraktijk ben ik op dit moment zelf nog actief als klassiek zangeres. Ik zing als solozangeres geregeld concerten. Ook ben ik werkzaam als freelancer zangeres bij het Groot Omroepkoor en de Nederlandse Reisopera. Voor meer informatie over mij als zangeres, check www.kathelijnvandongen.com

Boek nu je afspraak bij Kathelijn
Back To Top