skip to Main Content
EEN BIJZONDERE KLANK…
Een bijzondere klank

21 maart 2022
Kathelijn van Dongen

[aan dit blog wordt momenteel gewerkt]

 

Een Ontdekkingsreis naar een vrije stem via een bijzondere klank

Klanken kunnen worden onderverdeeld in klinkers en medeklinkers. Klinkers kennen we in de vorm van een A of een OE of een IE. Medeklinkers kunnen stemhebbend zijn (bijvoorbeeld B, D, M, N, V) of stemloos (bijvoorbeeld P, T, F, S). Elke klank heeft zijn eigen werking en zijn eigen resonans. Er is een klank die bijzonder krachtig is, maar geen letterweergave kent in het Nederlands of andere ons bekende talen. Deze klank MJ is een combinatie van M en J. Over deze bijzondere klank MJ gaat dit blog. 

De klank MJ is een combinatie van M en J: de nasale stemhebbende M wordt gelijktijdig geleid door de brede ontspannen tong tegen het verhemelte van de glijklank J. De stemgeveving van de klank is dan ook  vergelijkbaar met de stemgeving van M, echter met tegelijkertijd de tong geheel tegen het verhemelte. Dit is de tongstand in ontspanning. M-klank en J-tongstand vinden tegelijkertijd plaats. Dit is een wezenlijk verschil met bijvoorbeeld de NJ, zoals in ‘Spanje’, die een N-begin en een J-afronding heeft. Bij MJ vindt dit tegelijkertijd plaats. MJ verschilt ook wezenlijk van de bekendere NG, zoals in ‘tong’, zoals omdat deze laatst meer de achterkant van het verhemelte en neusholte aanspreekt.

De MJ-klank brengt ons sterke resonantie in de voorhoofdsholte vanuit een ontspannen tong de mondholte. Het is een genot om deze klank te laten klinken. MJ geeft met een weldadige toonvorming de basis voor zang.

De vormgeving van het symbool voor de klank MJ weerspiegelt het gelijktijdig klinken van zowel M als J. Dit geeft het symbool een sierlijke beweeglijkheid die het stromen van de klank weergeeft. Enerzijds heeft het symbool de geaardheid van M, en tegelijkertijd het stromende, weerspiegelt in de slur/tilde. Voor meer informatie over de vormgeving zie https://klankcoach.com/

Klankoefeningen

Dit is een fijne oefening die je met de MJ kunt doen: Leg je tong in rustpositie, alsof je bijvoorbeeld nog wat chocolade van een reep proeft op je gehemelte. De tong is zodanig ontspannen, dat ze altijd in staat is te bewegen.  Begin op een g (zoals op de afbeelding) en ga dan steeds een halve toon lager tot de d en daarna start je weer op de g en ga steeds dan halve toon omhoog tot de d’ (of hoger indien het lekker in je stem voelt.) Je zult merken dat dit een weldaad voor je stem is en het zingen soepel en gemakkelijk gaat.

lesvoorbeeld:

Tot slot

Na het doen van de oefeningen ben je aan het zingen gegaan met een nieuwe klank! Hopelijk levert het jou ook een ontdekking op die weer deur opent naar een comfortabeler zingen.

Vocal Coaching biedt een training in lichaamsgewaarwording, lichaamsbewustzijn en het spelenderwijs aansturen van je lijf. Vocal Coaching kan je helpen vrijer te spreken of te zingen in een veilig en gebalanceerd lijf. Tijdens de coaching werken we aan de hand van spreekteksten, songs, liederen en aria’s en met lichaamsgerichte oefeningen. Ben je benieuwd wat Vocal Coaching voor jou kan betekenen? Neem contact met me op en we gaan samen op ontdekkingstocht! 

 

Back To Top