skip to Main Content
ZET JE FANTASIE AAN…
Zet je fantasie aan

12 januari 2021
Kathelijn van Dongen

Zet met je fantasie je innerlijk oog aan en voel hoe dat werkt… 

 
“Hé, hou eens op, jij, mijn keel doet zeer.” Of “Help, ik ben in ademnood!” en “Knijp mijn keel eens niet zo dicht!” Je kent de signalen misschien wel: het zijn noodkreten van je lijf. Als je die signalen iets te vaak voelt, probeer dan niet harder te gaan denken of te werken, maar luister er dan naar. Misschien vertelt je lichaam je dat een andere manier van zingen of spreken beter voor je kan werken.  

Het werkt als vanzelf 

Je lijf weet instinctief wat werkt en wat niet voor je werkt. Als je echt naar je lijf luistert, dan kun je je lijf voor jou laten werken. En als het lukt…. dan lijkt het net of je er niet voor hoeft te werken, maar dat het haast vanzelf gaat. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar echt… je hoeft geen anatomieboek te hebben gelezen om gezond stem te kunnen geven. Het is wel handig dat je bepaalde voorwaarden van het zingen kent. Daar kan je vocal coach je bij helpen. Je kunt dan beter je fantasie dan je wilskracht of doorzettingsvermogen gebruiken om je lijf op de juiste manier aan het werk te zetten.  Hoe dat werkt, leg ik hieronder graag uit.  

Welke zintuigen zijn aan zet? 

Eerst moeten we een onderscheid maken tussen de zintuigen die je gebruikt bij het zingen en bij een handeling met je handen.  Er is een belangrijk verschil bij de aansturing van je handen en bij de aansturing van je zangspieren: je blik. Mijn blik? Wat bedoel je daarmee, zul je denken. Het is heel simpel. 

De blik

Als je een kopje optilt en naar je mond brengt om koffie te kunnen drinken, gebruik je je ogen. Je kunt de beweging van het optillen zien. Het is anders als je spreekt of zingt: je ziet dan niet wat je doet. De controle komt ergens anders te liggen. De mechanieken die we gebruiken, zitten verborgen in ons lijf. Dat zijn je middenrif, je stembanden en je tong. Hooguit kun je een en ander voelen. Je stuurt een en ander aan alsof je een blinddoek op hebt.

Pak het kopje koffie maar eens op met je ogen gesloten. Dan kom je bij het gevoel dat je kunt hebben als je zingt en leert zingen. De blik is niet langer naar buiten gericht, maar naar binnen: je innerlijk oog gaat aan. Enkel de wil of het doorzettingsvermogen om het kopje op te tillen voldoet niet. Je Fantasie en voorstellingsvermogen (de gedachte aan hoe pakte ik zojuist het kopje op?), je Innerlijk oog (welke kant beweegt mijn hand op?) en je Tastzin (hoe heb ik het kopje beet?) zijn ineens een stuk belangrijker geworden.  En kijk daar is het FIT stappenplan is geboren. Met de FIT stappen kun je je zangspieren aanzetten en je zingen optimaliseren. 

Fantasie ofwel voorstellingsvermogen 
De F staat voor Fantasie ofwel voorstellingsvermogen. Met je voorstellingsvermogen kun je je een situatie voorstellen; je gedachten en je lijf reageren dan als vanzelf alsof ze in die situatie zijn. Dit kan helpen om bepaalde spieren aan te spreken.

Fysiek en Fantasie


Soms kan het ook vanuit de Fysieke handeling  werken. Doordat je lichaam op een bepaalde manier fysiek in beweging komt, kun jij je mentaal voorstellen dat je in die situatie zit. En zo kun je merken dat je lichaam dan signalen geeft alsof het in de situatie zit. Dat kan helpen op bepaalde spieren aan te spreken.

 


I
nnerlijk oog


De I staat voor je innerlijk oog. Met je innerlijk oog kun je je lijf scannen. Je kijkt als het ware van binnenuit naar de manier waarop je lijf reageert op je voorstellingsvermogen. Als je je voorstelt dat je het kopje pakt, kun je van binnen zien dat je arm in beweging komt. 

 

Tastzin



De T staat voor tastzin. Als je met je innerlijk oog je lijf scant, kun je ook intunen op het gevoel van je lijf. Met je tastzin kun je voelen wat je lijf doet. Je kunt voelen hoe de beweging van de arm voelt.

 


In de oefeningen onderaan deze pagina ga je met het FIT stappenplan aan de slag. Je gaat ervaren hoe je je zangspieren eigenlijk aanstuurt.


Tot slot


Na het doen van de oefeningen ben je aan het zingen gegaan met een open keel!  Wist je dat je door te zingen met een open keel de draagkracht van je stem kunt vergroten? Zonder dat het moeite kost, kun je op deze manier meer volume creëren via je resonans.

Zo kun je ook je zangoefening van je eigen coachings eens doen met het doorlopen van de FIT stappen: Fantasie – Innerlijk oog – Tastzin.

Het is makkelijker om je fantasie, innerlijk oog en tastzin aan te zetten met je ogen dicht. Lukt dat? Doe het dan ook eens met je ogen open. Merk dan de toegevoegde waarde van FIT. En als je lijf zo voor je werkt, voelt het niet meer als ‘werken en doorzetten’. Zingen kan dan heel natuurlijk aanvoelen. 

Vocal Coaching biedt een training in lichaamsgewaarwording, lichaamsbewustzijn en het spelenderwijs aansturen van je lijf. Vocal Coaching kan je helpen vrijer te spreken of te zingen in een veilig en gebalanceerd lijf. Tijdens de coaching werken we aan de hand van spreekteksten, songs, liederen en aria’s en met lichaamsgerichte oefeningen. Ben je benieuwd wat Vocal Coaching voor jou kan betekenen? Neem contact met me op en we gaan samen op ontdekkingstocht! 

 

Oefening A:  Open keel met FIT stappenplan

  1. F – Stel je voor dat je glimlacht (Fantasie).  
  2. I  – Je kunt wellicht waarnemen (Innerlijk oog) dat je mondhoeken omhooggaan en dat je keel zich meer opent. 
  3. T  – Registreer dit en maak contact met hoe je open keel aanvoelt. ( Tastzin)

Voel je geen verandering, voeg dan voor de eerste stap door de volgende stap toe.

  1. F – Vorm een kleine glimlach (Fysiek) op je gezicht. De glimlach hoeft niet duidelijk zichtbaar te zijn.  Misschien neem je waar dat je je daardoor mentaal vrolijker voelt (Fantasie) en ga dan verder bij stap 2.

FIT stappen met ademhaling

Oefening B: Diepe ademhaling in FIT stappenplan

  1. F – Vorm een glimlach op je gezicht en haal daarbij adem door je neus. 
  2. I -Neem waar dat je keel nu open is, dat ook je adem dieper in je borstkas terechtkomt en dat je borstkas zich opent. (Je middenrif heeft dus een grotere dalende ademhalingsbeweging gemaakt en meer ruimte gecreëerd voor je longen).
  3. T – Registreer hoe dit voelt.  

Oefening C: De open keel oefening in combinatie met de zanginzet.

  1. F – Stel je nu de glimlach voor 
  2. I – Richt je innerlijk oog op de open keel en de open borstkas. 
  3. T – Verbind je met dat gevoel (tastzin) en 

en… zing de melodie: Altijd is kortjakje ziek… 

Heb je waargenomen ( Tastzin) wat je deed bij de inzet van de melodie? Nee? Doe het nog een keer en blijf je tijdens de inzet connecten met je open keel gevoel. Oftewel blijf het gevoel van de open keel behouden, dus zonder dat je het gevoel van de open keel van de glimlach loslaat. Je kunt misschien merken dat bij het openhouden van de keel, je buik meer impulsen geeft. Je gaat uitademen op de toon in plaats van duwen in de keel. Door de FIT stappen zijn meer zangspiergroepen aan het werk gezet, zonder dat jij ervoor ‘gewerkt’ hebt.

FIT stappen met zanginzet
Tastzin tijdens zanginzet

Back To Top